مسکن محل سکونت و آرامش روزمره افراد و خانواده آنهاست که باید بتوانند در آن با امنیت خاطر و با فراغت، زندگی و استراحت کنند. این مکان على الاصول باید از هرگونه تعرض مصون باشد؛ به ویژه آنکه دیگر اشخاص، بدون اجازه بدان وارد نشوند. ب

اهمیت حریم مسکن، در قرآن مجید بدین ترتیب مورد تأکید قرار گرفته است: *

«ای مؤمنان به خانه هایی جز خانه های خودتان وارد نشوید، مگر آنکه آشنایی دهید و اجازه گیرید و بر اهل آنها سلام کنید. این امر به خیر شماست؛ باشد که پند گیرید و اگر کسی را در آن نیافتید، وارد نشوید تا آنکه به شما اجازه داده شود؛ و اگر به شما گفته شد برگردید، برگردید که برای شما پاکیزه تر است و خداوند به آنچه می کنید داناست».(۲)

نظام بین المللی (۳) مداخله خودسرانه نسبت به اقامتگاه افراد را ممنوع اعلام می دارد و اعلامیه اسلامی حقوق بشر نیز در ماده ۱۸ (ج) خود تصریح می کند : «مسکن در هر حالی حرمت دارد و نباید بدون اجازه ساکنین آن یا به صورت غیر مشروع وارد آن شد و نباید آنرا خراب یا مصادره کرد یا ساکنینش را آواره نمود».

اصل بیست و دوم قانون اساسی، مسکن افراد را «مگر در مواردی که قانون تجویز کند» از تعرض مصون اعلام می دارد. در همین ارتباط، ماده ۵۸۰ قانون مجازات اسلامی تعزیرات) مقرر می دارد : «هر یک از مستخدمین و مأمورین قضایی یا غیر قضایی یا کسی که خدمت دولتی به او ارجاع شده باشد بدون ترتیب قانونی به منزل کسی بدون اجازه و رضای صاحب منزل داخل شود به حبس از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد، مگر این که ثابت نماید به امر یکی از رؤسای خود که صلاحیت حکم را داشته است مکره به اطاعت امر او بوده، اقدام کرده است که در این صورت مجازات مزبورد حق آمر اجرا خواهد شد و اگر مرتکب یا سبب وقوع جرم دیگری نیز باشد مجازات آن را نیز خواهد دید و چنانچه این عمل در شب واقع شود مرتکب یا آمر به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد».

البته، بر اصل امنیت و مصونیت مسکن استثنائات قابل توجیهی وارد است همچنانکه قانونگذار تفتیش و بازرسی برای کشف جرائم، اسباب و آلات و دلایل جرم و تعقیب مجرمین را طبق دستور یا قرار مقام قضائی بر طبق ضوابط خاص پیش بینی نموده است (1)


 

١- يا أيها الذين آمنوا لا تدخلوا ثيؤتأ غير بيوتكم حتى تشتأنسوا وسلموا على أهلها ذلكم خير تم لقلم

گرو (نور / ۲۷) ۲ – فان لم تجدوا فيها أحدا قط تذڅلوها حتى يؤذن لكم و إن قبل لكم أزجعوا فارجعوا و آزكن لكم والله بما تعملو عليم (نور / ۲۸). 3- مواد ۱۲ اعلامیه جهانی حقوق بشر، ۱۸ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و ۸ کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق بشر.

 

 


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *