درمان مشکلات اقتصادی از دیدگاه اسلام

مکتب سرمایه داری معتقد است که مشکل اساسی در امور اقتصادی محدودیت منابع طبیعی زمین می باشد. زمینی که ما بر روی آن زندگی می کنیم، بزرگ نمی شود و ذخایر و ثروت های آن زیاد نمی گردد. مع الوصف نیازهای ضروری و حیاتی انسان هایی که بر روی این کره زیست می کنند به نحو فزاینده ای در حال گسترش است. به همین خاطر مردم در تلاش برای تأمین نیازهای خود با یکدیگر تصادم پیدا می کنند و مشکل اقتصاد از این جا سرچشمه می گیرد. از دیدگاه مکتب مارکسیسم اشکال اساسی در اقتصاد، مسئله ناسازگاری شکل تولیدات با روابط و چگونگی توزیع است. اگر بین این دو هماهنگی برقرار گردد، آرامش و استقرار حکمفرما خواهد شد. از نظر این مکتب اصل ایجاد این هماهنگی است؛ دیگر مهم نیست که این هماهنگی چه نظام اجتماعی را به وجود خواهد آورد.

اما از نظر مکتب آسمانی اسلام، طبیعت قادر است که تمام نیازمندیهای آدمی را که روز به روز تحول و تکامل می یابد، تأمین نماید. خداوند در قرآن می فرماید:

والله الذي خلق السموات و الأرض وأنزل من السماء ماء فأخرج به من الثمرات رزقة لكم، و سخر لكم الفلك لتجري في البحر بأمره و سخر لكم الأنهار و سخر لکم الشمس والقمر دائبين، و سخر لكم الليل و النهار و آتاكم من كل ما سألتموه وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها إن الانسان لظلوم کفاره)

ترجمه: «خداوند کسی است که آسمانها و زمین را بیافرید و از آسمان آبی فرو فرستاد و به کمک آن از میوه ها و گیاهان برای شما خوردنی فراهم آورد. کشتی را به امر شما در آورد تا به فرمان او در دریا حرکت کنید و نهرها را تحت اختیار شما نهاد و ماه و خورشید را که مستمرة در حرکت بودند برای شما تسخیر نمود و برای شما شب و روز مقرر فرمود و هرآنچه خواستید برایتان فراهم آورد. اگر بخواهید نعمت های خداوند را به شماره در آورید، نمی توانید تعداد آن را محاسبه کنید. بدون شک انسان بسیار ستمگر و کافر است».

همان طور که از این آیه استنتاج می شود مشکل اصلی به خود انسان مربوط می گردد ان الانسان لظلوم کفار). انسان ها با ستم خویش که در روش نادرست توزیع تجسم یافته و با کفران خود که در سهل انگاری و سستی در بهره برداری از طبیعت متبلور است، خود موجب بروز این مشکل شده اند. اسلام این ستمکاری انسان ها را نسبت به یکدیگر با ارائه طرح دقیقی برای توزیع و مبادله ریشه کن نموده و با وضع قوانین و مقررات تولید به رفع مسئله کفران نعمت های الهی مبادرت کرده است.


١- ابراهيم: -۳۲.


دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *