ارزیابی کار در این نظریه توزیع قبل از تولید
ا- هرگاه فرد زمین بایر را احیاء نماید، حتی در زمین برایش ایجاد می شود و باید مالیات آن را بپردازد و مادام که آثار احیاء باقی است، دیگران نمی توانند مزاحم کار او شوند.
۲- اگر کسی زمین آباد طبیعی را کشت کند، حق دارد آن را در اختیار داشته باشد و تا مدتی که به بهره برداری اشتغال دارد، نسبت به دیگران تقدم دارد.
۳- هرگاه کسی برای اکتشاف معدن زمینی را حفر کند، دیگران هم می توانند از آن معدن استفاده کنند، مشروط بر آنکه بهره برداری آنان شخص اول را محروم ننماید.
. وقتی آثار احیاء در سرزمینی از بین رفت . بنابر نظر شهید ثانی – حق تقدم نیز منتفی می گردد.
5- اگر حفره ای که برای استفاده از معدن ایجاد شده مسدود گردد یا به علل طبیعی دیگر به وضع اول باز گردد، سپس توسط شخص دیگری مجددا حفر شود و معدنی کشف گردد، نفر اول حقی در آن نخواهد داشت.
6- حیازت به تنهایی موجب تملک منابع طبیعی زمین و معادن نمی گردد و نوعی حمی» محسوب می شود و حمی برای افراد عادی ممنوع است.
۷- حیوانات وحشی در صورتی که از پای در آینده یا صید گردند، مال صياد محسوب می شوند، گرچه مستقیما به دست صیاد حیازت نگردیده باشد.
۸- هرگاه شخصی، چاهی را حفر نماید، حق دارد به اندازه نیاز از آن بهره بردارد و اگر مقدار آب بیش از نیاز او باشد، واجب است مازاد آن را بلاعوض در اختیار دیگران قرار دهد.
۹- هرگاه شخص به سبب حيازت، مالی را به دست آورد و بعد آن را بلااستفاده رها کند حق او از بین می رود و حیازت آن برای دیگران بلامانع است.
۱۰- فرد در چراگاه حیوانات خویش، حق رقبه زمین چراگاه را دارا نمی باشد..
نتیجه
در نظریه اسلامی کار اقتصادی منشأ حق است.
در نظریه اسلام بین دو نوع کار، یکی کار مفید و ثمربخش و دیگر کار احتكاری و زیان آور تمایز و تفاوت وجود دارد. نوع اول کار في نفسه جنبه اقتصادی دارد و موجب حقوق خصوصی است؛ بر خلاف نوع دوم کار که بر اساس زور مبتنی است.
محقق: حامد امجدیان
دیدگاهتان را بنویسید